V{maketoc}
!کلیات گیاه شناسی
{picture file=img/daneshnameh_up/sir.jpg}
|
سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع 40 ((سانتیمتر)) نیز می رسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود . سیر و ((پیاز)) رابطه ای نزدیک با هم دارند که شاید بدلیل بوی بد آنها می باشد .
نام سیر در کتاب مقدس آمده است و در ((مصر)) قدیم برای ((مومیائی)) مردگان و خوش طعم کردن غذاها بکار میرفته است . ((هومر)) شاعر باستان در نوشته های خود از آن یاد برده است .مردم در ((اروپا)) و ((اسپانیا)) از قبل از میلاد مسیح آنرا می شناختند و از آن استفاده می کردند .((بقراط)) پدر علم طب در نوشته های خود از خواص آن یاد کرده و یکی دیگر از ((دانشمندان)) قدیم 61 خاصیت مختلف برای سیر قائل شده است .
سه نوع سیر وجود دارد :
1-سیر ((آمریکا))یی بنام Greole نامیده می شود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است .
2-سیر تاهیتی که از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آم به 8 ((سانتیمتر)) می رسد .
((حضرت محمد «ص))) برای سیر 70 خاصیت مختلف قائل شده اند و می فرمایند :
از سبزی سیر تا می توانید استفاده کنید زیرا سیر دوای هفتاد درد است اما آنکس که سیر وپیاز خورده به ((مسجد)) نیاید و به مردم نزدیک نشود.
! ترکیبات شیمیایی:
سیر د ارای ترکیبات ((گوگرد))ی می باشد که خاصیت ضد عفونی کننده میکرب کشی و جرم کشی باین گیاه می دهد .
سیر همچنین دارای موادی بنام ((آلیسین)) ، ((آلیساتین)) می باشد که ((میکرب)) های ((حصبه)) و ((پاراتیفوئید)) را از بین می برد.
__در صد گرم سیر خام مواد زیر موجود است : __
||آب |61 گرم
انرژی |6 کالری
موادنشاسته ای |29 گرم
چربی |0/2 میلی گرم
کلسیم|30 میلی گرم
فسفر|200 میلی گرم
پتاسیم |530 میلی گرم
آهن |1/5 میلی گرم
سدیم |20میلی گرم
ویتامین آ |20 واحد
ویتامین ب 1| 0/25 میلی گرم
ویتامین ب 2 |0/8 میلی گرم
ویتامین ث |15 میلی گرم ||
|
! خواص داروئی:
سیر از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . اسانس سیر که در اثر تقطیر سیر با بخار آب حاصل می شود مرکب از مواد سولفوره بوده و مایعی است به رنگ قرمز نارنجی و دارای بوئی کمتراست.
#سیر بادشکن وضد عفونی کننده است .
#خوردن سیر مصونیت بدن را در مقابل بیماریها افزایش می دهد .
#سیر کرم کش است .
#سیر محرک و تقویت کننده بدن است .
#سیر داروی سرماخوردگی و ((زکام)) است .
#سیر اثر خوبی در معالجه ((سل)) دارد
#سیر خون را رقیق می کند
#سیر اثر خوبی در تنگی نفس دارد.
#خوردن مداوم سیر لقوه و ((رعشه)) را از بین می برد .
#سیر چون گرم و خشک است بنابراین رطوبت معده را از بین می برد و دردهای مفاصل را خوب می کند.
#سیر درمان کننده دردهای مفاصل ، ((سیاتیک)) و نقرس می باشد .
#سیر برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است .
#آنهائی که قطره قطره ادرار می کند باید حتما سیر بخورند تا بیماری آنها درمان شود .
#سیر زخم های ریه و درد معده را از بین می برد .
#سیر سنگ های کلیه را شکسته و خارج می سازد .
#سیر را با ((زیره)) بپزید برای تقویت دندان مفید است .
#مالیدن سیر پخته به دندان ، درد دندان را تسکین می دهد .
#سیر را بسوزانید وبا ((عسل)) مخلوط کنید و ضمادی از آن درست کنید این ضماد برای رفع خون مردگی زیر پلک چشم مفید است .
#سیر بعلت مدر بودن برای رفع آب آوردن انساج مفید است .
#برای از بین بردن ((میخچه)) کف پا از ضماد سیر استفاده کنید .
#جهت رفع دردهای رماتیمسی و عصبی ضماد سیر بسیار موثر است .
جهت ضد عفونی کردن دستگاه تنفسی در هنگام بیماریهای مربوطه از شربت سیر استفاده کنید :
مقدار 100 گرم سیر را با 200 گرم آب و 200 گرم شکر یا قند مخلوط کرده و آنرا بجوشانید تا له شود . مقدار مصرف برای این منظور سه قاشق سوپخوری در روز است .
#جدیدا در یکی از بیمارستان های آمریکا برای ضدعفونی کردن فضای بیمارستان از سیر استفاده میکنند.
#((پاستور)) پزشک معروف فرانسوی آزمایشات زیادی روی سیر انجام داد و اثر باکتری کشی سیر را تائید کرده است .
#سیر ضد انعقاد و لخته شدن خون است .
#در ((شوروی)) سیر بنام ((پنی سیلین)) معروف است و معمولا هنگامیکه ((آنفولانزا)) شیوع دارد مصرف آن بالا می رود درچند سال پیش که آنفلوانزا شیوع پیدا کرد مردم شوروی 500 تن سیر مصرف کردند .
#خوردن سیر سلولهای ((سرطان))ی را از بین می برد .
#یکی از دانشمندان آمریکایی که در دانشگاه فلوریدا روی مرض ((ایدز)) تحققی می کند معتقد است که سیر روی مرض ایدز اثر مثبت دارد .
#مصرف سیر مقدار کلسترول خون را پائین می آورد . مقدار LDH را کاهش می دهد . مقدار مصرف سیر برای این منظور 30 گرم در روز است . جالب است که با مصرف سیر در چند ماه اول مقدار کلسترول ممکن است بالا رود و این بدین علت است که ((کلسترول)) از داخل نسوج خارج شده و داخل خون می شود که از آنجا دفع گردد بعد از اینکه کلسترول بحالت نرمال رسید باید برای نگاهداری آن روزی نصف سیر خام مصرف کرد .
#خوردن سیر از سرطان جهاز هاضمه جلوگیری می کند .
#چینی ها قرن هاست که برای پائین آوردن فشار خون از سیر استفاده می کنند .
__مضرات : __سیر با آنکه خواص بسیاری دارد باید بحد اعتدال مصرف شود زیرا استفاده زیاد از آن در بعضی اشخاص موجب سردرد ، ضعف نیروی جنسی ، ضعف ((چشم)) و عوارض ((بواسیر)) می شود . سیر برای آنهائیکه اسهال دارند مضر است .
آنهائیکه معده ضعیف دارند و بطور کلی سیستم هاضمه آنها ضعیف است نباید در خوردن سیر افراط کنند .
__مضرات :__ کسانیکه ((یبوست)) دارند نباید سیر بخورند و برای رفع مضرات آن سیر را باید با آب و ((نمک)) پخته و کمی به آن روغن بادام اضافه کنید تا مضر نباشد .
اشخاصی که گرم مزاج هستند اگر می خواهند سیر بخورند طبق توصیه ((ابن سینا)) حکیم ایرانی باید سیر را بپزند یا از سیر ترشی استفاده کنند .
برای پختن سیر پس از پوست کندن آنرا بمدت سه دقیقه بخار دهید . اشخاصی که دارای فشار خون پائین هستند نیز نباید سیر بخورند و همینطور کسانیکه ((آلرژی)) دارند نباید از سیر استفاده کنند.