تاریخچه ی:
زرشک «داروئی»
تفاوت با نگارش: 2
- | V{maketoc} | |
| !کلیات گیاه شناسی | | !کلیات گیاه شناسی |
- | زرشک درختچه ای است دارای ساقه ای خاردار که ارتفاع آن تا 4 ((متر)) نیز میرسد . چوب این درخت قهو ه ای ، قرمز و یا زردرنگ می باشد . برگهای آن بیضی شکل با دندانه های اره ای و گلهای آنخوشه ای و زردرنگ است شاخه های زرشک تیغ زیادی دارد . میوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتی بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ گل و ((میوه)) آن است .
!ترکیبات شیمیایی: در تمام قسمت های این گیاه ((آلکالوئیدهای بربرین)) Berberine ، ((اکسیاکانتین)) Oxyaconthine ، ((بربامین)) Berbamine وجود دارد . مقدار ((آلکالوئید)) در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمت های دیگر این گیاه است . میوه زرشک دارای حدود 4% مواد قندی ، 65 ((اسید مالیک)) و ((اسید تارتاریک)) و مقداری صمغ می باشد . />زرشک گونه های مختلف دارد که مهم تر از همه آنها دو نوع است که یکی بنام زرشک بی هسته و دیگری زرشک با هسته (دارای دو هسته) میباشد .
!خواص داروئی:
__خواص طبی زرشک :__زرشک از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است میوه زرشک خواص زیر را درد:
#قابض است . #تقویت کننده ((قلب)) و ((کبد)) است . #((بواسیر)) خونی را درمان می کند . #خونریزی را برطرف می کند . #برای برطرف کردن بیماریهای کبدی مفید است . #((صفرا)) بر است . #دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتی های دهان غرغره کنید .
__خواص ریشه و پوست ساقه__
#صفرا بر و مسهل است . #کبد را پاک و تقویت می کند . #اعمال ((دستگاه گوارش)) را منظم می کند . #((سوء هاضمه)) را از بین می برد . #بی اشتهایی را برطرف می کند . #برای رفع ((یبوست)) مفید است . #در درمان ((یرقان)) و زردی موثر است . #((نقرس)) و ((رماتیسم)) را برطرف می کند . #خانم هائیکه بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند . #آنهائیکه مبتلا به ورم ((طحال)) هستند می توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند . #((واریس)) را درمان می کند . #برای معالجه ((بواسیر)) نافع است . #برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است . #فشار خون را پائین می آورد #برای شست و شوی ((چشم)) می توانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشک استفاده کنید .
__خواص برگ __
#آب آوردگی بدن را برطرف می کند . #اسهال های مزمن را درمان می کند . #برگ زرشک دارای مقدار زیادی ((ویتامین C)) می باشد بنابراین در درمان بیماری ((اسکوربوت)) اثر مفید درد . #جویدن برگ زرشک باعث محکم شدن ((لثه)) و ((دندان)) می شود . #درموقع ((آنژین)) و گلو درد ، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید .
|
+ | ((زرشک)) درختچهای است دارای ساقه خاردار که ارتفاع آن تا 4 متر نیز مرسد. چوب این درخت قهوهای ، قرمز و یا زرد رنگ میباشد. برگهای آن بیضی شکل با دندانههای ارهای و گلهای آن خوشهای و زرد رنگ است. شاخههای زرشک تیغ زیادی دارد. میوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتی ، بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ گل و میوه آن است. />
{img src=img/daneshnameh_up/d/d9/berberidaceae1.JPG} > |
> !ترکیبات شیمیایی در تمام قسمتهای این گیاه آلکالوئیدهای __~~green:بربرین Berberine~~__ ، __~~green:اکسیاکانتین Oxyaconthine~~__ ، __~~green:بربامین Berbamine~~__ وجود دارد. مقدار آلکالوئید در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمتهای دیگر این گیاه است. میوه زرشک دارای حدود 4 درصد مواد قندی ، 65 درصد ((اسید مالیک)) و ((اسید تارتاریک)) و مقداری ((صمغ)) میباشد. زرشک گونههای مختلف دارد که مهمتر از همه آنها دو نوع است که یکی به نام زرشک بیهسته و دیگری زرشک با هسته (دارای دو هسته) مباشد. !خواص داروئی *قابض است. *تقویت کننده ((قلب)) و ((کبد)) است. *((بواسیر خونی)) را درمان میکند. *خونریزی را برطرف میکند. *برای برطرف کردن ((بیماریهای کبدی)) مفید است.
/> {img src=img/daneshnameh_up/d/db/berberidaceae2.JPG}
|
*صفرابر است. *دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتیهای دهان غرغره کنید. !خواص ریشه و پوست ساقه *صفرابر و مسهل است. *کبد را پاک و تقویت میکند. *اعمال دستگاه گوارش را منظم میکند. *سوء هاضمه را از بین میبرد. *بیاشتهایی را برطرف میکند. *برای رفع ((یبوست)) مفید است. *در درمان یرقان و زردی موثر است. *((نقرس)) و ((رماتیسم)) را برطرف میکند. *خانمهائی که بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند. *آنهائی که مبتلا به ورم طحال هستند میتوانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند. *((واریس)) را درمان میکند. *برای معالجه بواسیر نافع است. *برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است. *((فشار خون)) را پائین میآورد. *برای شست و شوی چشم میتوانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشک استفاده کنید. >
>
{img src=img/daneshnameh_up/0/02/berberidaceae3.JPG}
|
!خواص برگ *آب آوردگی بدن را برطرف میکند. *اسهالهای مزمن را درمان میکند. *برگ زرشک دارای مقدار زیادی ویتامین C میباشد بنابراین در درمان ((بیماری اسکوربوت)) اثر مفید دارد. *جویدن برگ زرشک باعث محکم شدن لثه و دندان میشود. *درموقع آنژین و گلو درد ، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید. |
| !طرزاستفاده | | !طرزاستفاده |
- | __جوشانده زرشک :__مقدار 20-10 گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت 10 دقیقه بماند . این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا ((عسل)) شیرین کنید . مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست . /> __دم کرده زرشک :__مقدار 40 گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت 10 دقیقه بماند سپس آنرا با ((شکر)) یا عسل مخلوط کنید . مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست .
!مضرات : مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک می کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.
|
+ | *__~~green:جوشانده زرشک:~~__ مقدار 20-10 گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت 10 دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید. مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست. > > *__~~green:دم کرده زرشک:~~__ مقدار 40 گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت 10 دقیقه بماند سپس آنرا با شکر یا عسل مخلوط کنید. مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست. !مضرات مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک میکند و ممکن است باعث سقط جنین شود. !مباحث مرتبط با عنوان >
|| ((آرتیشو «داروئى»))|((آقطی سیاه «داروئی»))|((آوکادو «داروئی»))|((اسطوخودوس «داروئی»))|((اسفناج «داروئی»))|((انار «داروئی»))|((انبه «داروئی»))|((انجیر «داروئی»))|((انگور «داروئی»))|((باباآدم «داروئی»)) ((بابونه «بابونه»))|((بادام «داروئی»))|((بادام زمینی «داروئی»))|((بادمجان «داروئی»))|((باقلا «داروئی»))|((برنج «داروئی»))|((بلوط «داروئی»))|((به «داروئی»))|((پسته «داروئی»))|((هویج «داروئی»)) ((پیاز «داروئی»))|((تخم کتان «داروئی»))|((ترب و تربچه «داروئی»))|((تمبر هندی «داروئی»))|((توس «داروئی»))|((جعفری «داروئی»))|((جو «داروئی»))|((جودوسر «داروئی»))|((چای کوهی «داروئی»))|((چغندر «داروئی»)) ((خاک شیر «داروئی»))|((ختمی «داروئی»))|((خرما «داروئی»))|((خیار «داروئی»))|((دارچین «داروئی»))|((دم اسب «داروئی»))|((ذرت «داروئی»))|((رازیانه «داروئی»))|((روناس «داروئی»))|((خواص دارویی ریحان))| ((زرد آلو «داروئی»))|((زردچوبه «داروئی»))|((زرشک «داروئی»))|((زعفران «داروئی»))|((زنجبیل «داروئی»))|((زوفا «داروئی»))|((زیتون «داروئی»))|((زیره سبز «داروئی»))|((سنبل الطیب «داروئی»))|((سیب «داروئی»)) ((سیب زمینی «داروئی»))|((سیر «داروئی»))|((شاه پسند وحشی «داروئی»))|((شبدر قرمز «داروئی»))|((شلغم «داروئی»))|((شنبلیله «داروئی»))|((شوید «داروئی»))|((شیرین بیان «داروئی»))|((صبر زرد «داروئی»))|((عدس «داروئی»)) ((علف هفت بند «داروئی»))|((عناب «داروئی»))|((فندق «داروئی»))|((قاصدک «داروئی»))|((قهوه «داروئی»))|((کاهو «داروئی»))|((کدو «داروئی»))|((کنجد «داروئی»))|((کوشاد «داروئی»))|((گاوزبان «داروئی»)) ((گردو «داروئی»))|((گریپ فروت «داروئی»))|((گزنه «داروئی»))|((گشنیز «داروئی»))|((گلابی «داروئی»))|((گوجه فرنگی «داروئی»))|((لوبیا «داروئی»))|((لوبیای سویا «داروئی»))|((لیمو ترش «داروئی»))|((مارچوبه «داروئی»)) ((مامیران کبیر «داروئی»))|((موز «داروئی»))|((میخک «داروئی»))|((خواص دارویی نارگیل))|((نخود «داروئی»))|((نعناع «داروئی»))|((هل «داروئی»))|((هلو «داروئی»))|((هندوانه «داروئی»))| ||
|
> |