کلیات گیاه شناسی
جو گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن بسته بانواع مختلف آن تا یک
متر می رسد . برگهای آن متناوب و باریک و دراز و به رنگسبز تیره می باشد . جو از نظر کاشت به دو دسته تقسیم می شود : جو بهاره و جو
پائیزه .جو
بهاره در بهار کشت می شود و احتیاج به سرمای
زمستان ندارد و قبل از زمستان دانه می دهد در حالیکه جو پائیزه در پائیز کشت می شود و محتاج سرمای زمستان است .
ترکیبات شیمیایی:
در صد گرم جو مواد زیر موجود است :
آب
|
11 گرم
|
پروتئین
|
8گرم
|
مواد نشاسته ای
|
78 گرم
|
کلسیم
|
16 میلی گرم
|
فسفر
|
189 میلی گرم
|
آهن
|
2 میلی گرم
|
سدیم
|
3 میلی گرم
|
پتاسیم
|
160 میلی گرم
|
ویتامین ب 1
|
0/12 میلی گرم
|
ویتامین ب 2
|
0/05 میلی گرم
|
ویتامین ب 3
|
3 میلی گرم
|
|
ضمنا جو دارای مقدر بسیار کمی آرسنیک می باشد .
خواص داروئی:
جو معمولا به سه صورت در بازار عرضه می شود
- جو پوست نکنده که هنوز سبوس آن جدا نشده
- جو پوست کنده که پوست آن گرفته شده است.
- جو سفید که پوست وسبوس آن رگفته شده است و بنام جو مرواریدی معروف است . جو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است مواد مقوی آن کمتر از گندم بوده ولی قابض و شخک کننده است .
- غذایی بسیار مقوی برای افراد ضعیف است .
- خاصیت نرم کننده دارد .
- در قدیم از جو برای سقط جنین استفاده می کردند .
- برای نقرس مفید است .
- جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه است .
- ماء الشعیر برای درمان سل ،زخم های ریوی و سردرد گرم مفید است .
- ماء الشعیر خون ساز است و زود هضم می شود.
- ماء الشعیر را با خشخاش کوبیده برای سردرد مفید است .
- برای درمان نقرس پماد در جو را با آب بر روی قسمت های دردناک بگذارید .
- در جو را با شکر مخلوط کرده غذای خوبی برای اطفال است .
- بیسکوبیت جو بهترین دارو برای درمان یبوست است و حتی نفخ و شکم درد را از بین می برد.
- سرد مزاجان باید جو را با شکر بخورند.
- کشک الشعیر برای مزاج های گرم و اسهال های صفراوی مفید است .
- برای برطرف کردن گلو درد و ورم گلو کشک الشعیر را قرقره کنید .
- برای پائین آرودن کلسترول از جو استفاده کنید .
- جو چون دارای پروتئاز می باشد بنابراین از سرطان جلوگیری می کند .
طرز استفاده:
سمنو یا مالت جو : جو را می توان مانند دیگر غلات خیس کرده و در حرارات معتدل نگاهدری کنید تا جوانه بزند و هنگامیکه جوانه به حد معینی رسید از آن مالت نگهدری کنید . مالت جو دارای ویتامین های Cاست .ماء الشعیر : جو پوست کنده و جو پوست نکنده را خوب می شویند سپس آن را در آب جوش ریخته و چند دقیقه می جوشانند و آنقدر آنرا می پزند تا دانه های جو کاملا باز شود و بعد آنرا با پارچه بدون اینکه له شود صاف می کنند و می گذارند تا سرد شود و از آن استفاده می کنند .
کشک الشعیر : جو پوست کنده را با آب مخلوط کرده و آنرا آنقدر می جوشانند تا کاملا باز شود سپس آنرا له می کنند و صاف می کنند که خود جو نیز داخل آب شود کشک الشعیر شبیه آَش جو می باشد .
عصاره مالت جو : از جوشاندن مالت جو در آب و غلیظ کردن مایع حاصل در خلاء عصاره مالت جو بدست می آید که دارای مقدر 60 درصد
مالتوز ، 10 درصد
ساکاروز ، 20درصد دکسترین و مقدری
مواد معدنی و ویتامین های B1 و B2 است.
مضرات :
مضرات خاصی گفته نشده است .