کلیات گیاه شناسی
زعفران گیاهی است پایا با ارتفاع تقریبا 30
سانتیمتر که دارای برگهای دراز و سبز مانند
تره است . ساقه زیر زمینی آن از دو
پیاز تشکیل میشود . این پیازها سخت و مدور و گوشتدار و پوشیده از غشاء های نازک قهو ه ای رنگ می باشد . گلهای زعفران ارغوانی ، منظم و شامل لوله ای دراز است که به سه گلبرگ و کاسبرگ منتهی می شود .
زعفران خیلی مرغوب قسمت کلاله گل یعنی قسمت انتهایی خامه است و میله خامه ، زعفران درجه دو و نامرغوب را تشکیل می دهد .
برداشت زعفران بدین ترتیب است که قسمت کلاله هر گل را بر میدارند و بین کاغذ قرار می دهند تا خشک شود و سپس بسته بندی می کنند . استاندارد زعفران که در
فرانسه صورت گرفته است اعلام میدارد که باید 50 عدد از الیاف زعفران بیشتر از0/277 گرم وزن داشته باشد و در صد رطوبت آن 13 درصد باشد . همچنین هر میلی گرم آن باید بتواند 700سانتیمتر مکعب آب را بطور محسوس رنگی کند .
ترکیبات شیمیایی:
رنگ زعفران مربوط به ماده ای بنام
کروسین است که در آن وجود دارد پیاز زعفران سمی است و مصرف بیش از حد آن برای
حیوانات کشنده است .
خواص داروئی:
زعفران از نظر
طب قدیم ایران گرم و خشک است . مهمترین خاصیت زعفران که از قدیم الایام از آن استفاده میشده است درمان
افسردگی می باشد . این خاصیت مهم حتی در شعر
شاعران نیز انعکاس یافته است . شاهد آن شعر
خاقانی است که می گوید :
گر کسی را زعفران شاید فزاید گو فزای چون تو با غم خو گرفتی زعفران کس مخور
زعفران دارای بویی قوی و طعم تلخ می باشد :
- خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود .
- اثر مسکن درد دارد.
- قاعده آور است .
- باعث تحریک اعصاب می شود
- زعفران خون سازاست و گردش خون را آسان می سازد
- مصرف زعفران خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد .
- قوای جنسی را تقویت می کند .
- کبد را تصفیه وقوی می سازد .
- سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت دارد.
- کلیه و مثانه را پاک می کند.
- آرام بخش و خواب آور است .
- زعفران ضد تشنج است .
- گاز معده را برطرف می کند
- ادرار آور است .
- و اگر بالاخره می خواهید همیشه شاد و خندان باشید زعفران بخورید .
- فرمول قدیمی زعفران برای تنظیم عادت ماهیانه خانم ها و بازکردن قاعدگی سال هاست که بکار می رود و اثر بسیار مفیدی دارد.
تارتارات آهن و پتاسیم | 0/5 گرم
|
گرد زعفران | 0/5 گرم
|
پودر دارچین | 2 گرم |
از این مخلوط چهار بار در روز استفاده کنید .
طرز استفاده:
از زعفران می توان به شکل های مختلف استفاده کرد :
دم کرده زعفران یا چای زعفران :2گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت نیم ساعت روی آتش بسیارملایم بگذارید تا دم بکشد .
گرد زعفران :زعفران را در فر با حرارت 25 درجه
سانتیگراد خشک کرده و سپس آسیاب کنید و از الک خیلی ریز رد کنید تا گرد نرمی بدست آید .
مضرات : چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر دارد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند زیرا ممکن است باعث سقط جنین می شود . خوردن زیاد زعفران برای
کلیه ها مضر است . اشتها را کم می کند و ایجاد سردرد می کند و باعث اختلال حواس می شود . زعفران را باید در شیشه های دربسته و دور از نور نگهدری کرد زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست می دهد .