تاریخچه ی:
تولید صنعتی پنی سیلین
تفاوت با نگارش: 1
|
| |
|
- | ||__~~green:پنی سیلین~~__ جزء __آنتی بیوتیکها__ بوده که توسط یکسری از ((قارچها)) علیه یک دسته دیگر از قارچها و یا ((میکروب|میکروبها)) ساخته میشوند.|| |
+ | ||__~~green:پنی سیلین~~__ جزء __آنتی بیوتیکها__ بوده که توسط یکسری از __قارچها__ علیه یک دسته دیگر از قارچها و یا __میکروبها__ ساخته میشوند.||
{img src=img/daneshnameh_up/a/aa/s5.gif}
|
کپک پنی سیلین
|
|
| !تاریخچه | | !تاریخچه |
| پنی سیلین در سال 1929 ، بوسیله "__فلمینگ__" کشف شد و در سال 1941 برای اولین بار بطور صنعتی تولید گردید. | | پنی سیلین در سال 1929 ، بوسیله "__فلمینگ__" کشف شد و در سال 1941 برای اولین بار بطور صنعتی تولید گردید. |
| !مفاهیم کلی | | !مفاهیم کلی |
| __کپک فلمینگ__ که یک __پنی سیلیوم- نوتاتوم__ میباشد، فقط چند واحد پنی سیلین در میلیلیتر __محیط کشت__ تولید میگردد. پنی سیلین بوسیله گونههای مختلفی از __پنی سیلیوم__ و __آسپرژیلوس__ (جزء قارچها) تولید میشود. کشت پنی سیلیوم بمنظور تولید پنی سیلین ، نخست در سطر محیطهای کشت انجام میشد، ولی اکنون در درون یا عمق محیطهای کشت صورت میگیرد.
تحقیقات بمنظور تهیه رویههای مولد مقادیر بیشتری پنی سیلین و استفاده از عوامل جهش دهنده و... ، در سال 1946 به تهیه __~~green:سویه Q176~~__ از __پنی سیلیوم - کریزوژنم__ انجامید. این سویه ، مقادیر زیادی پنی سیلین تولید میکند. در ضمن ، ماده زرد رنگ __کریزوژنین__ نیز تولید نمینماید، چرا که بودن این ترکیبات در سویههای جهش نیافته قبلی ، خالص کردن پنی سیلین را تشکیل میداد.
بعد از پیدا کردن سویه نام برده ، تحقیقات بمنظور اصلاح بیشتر سویه مذکور ادامه یافت. هماکنون ، سویه اصلاح شده مورد استفاده در صنعت ، حدود 4000 واحد پنی سیلین در میلی لیتر محیط کشت تولید میکند. خاصیت تولید پنی سیلین بوسیله این سویهها ناپایدار است. از این رو ، حفظ این خاصیت در آنها مسئله مهمی است. | | __کپک فلمینگ__ که یک __پنی سیلیوم- نوتاتوم__ میباشد، فقط چند واحد پنی سیلین در میلیلیتر __محیط کشت__ تولید میگردد. پنی سیلین بوسیله گونههای مختلفی از __پنی سیلیوم__ و __آسپرژیلوس__ (جزء قارچها) تولید میشود. کشت پنی سیلیوم بمنظور تولید پنی سیلین ، نخست در سطر محیطهای کشت انجام میشد، ولی اکنون در درون یا عمق محیطهای کشت صورت میگیرد.
تحقیقات بمنظور تهیه رویههای مولد مقادیر بیشتری پنی سیلین و استفاده از عوامل جهش دهنده و... ، در سال 1946 به تهیه __~~green:سویه Q176~~__ از __پنی سیلیوم - کریزوژنم__ انجامید. این سویه ، مقادیر زیادی پنی سیلین تولید میکند. در ضمن ، ماده زرد رنگ __کریزوژنین__ نیز تولید نمینماید، چرا که بودن این ترکیبات در سویههای جهش نیافته قبلی ، خالص کردن پنی سیلین را تشکیل میداد.
بعد از پیدا کردن سویه نام برده ، تحقیقات بمنظور اصلاح بیشتر سویه مذکور ادامه یافت. هماکنون ، سویه اصلاح شده مورد استفاده در صنعت ، حدود 4000 واحد پنی سیلین در میلی لیتر محیط کشت تولید میکند. خاصیت تولید پنی سیلین بوسیله این سویهها ناپایدار است. از این رو ، حفظ این خاصیت در آنها مسئله مهمی است. |
| !ساختمان پنی سیلین | | !ساختمان پنی سیلین |
| مطالعه ترکیب شیمیایی پنی سیلین نشان داده است که پنج نوع پنی سیلین بوسیله گونهها و سویههای مختلف پنی سیلیوم تولید میشوند. همه پنی سیلینهای مذکور ، دارای هسته مشترکی به نام __~~green:اسید 6-آمینو پنی سیلانیک~~__ میباشند. این اسید در واقع از تراکم یک مولکول __L - سیستئین__ و یک مولکول __D - والین__ بوجود میآید.
علاوه بر __اسید 6- آمینو پنی سیلانیک__ ، یک رشته یا زنجیره جانبی نیز در ترکیب پنی سیلینها وجود دارد و علت اختلاف بین پنی سیلینهای مختلف ، اختلاف در ترکیب این رشتهها است. | | مطالعه ترکیب شیمیایی پنی سیلین نشان داده است که پنج نوع پنی سیلین بوسیله گونهها و سویههای مختلف پنی سیلیوم تولید میشوند. همه پنی سیلینهای مذکور ، دارای هسته مشترکی به نام __~~green:اسید 6-آمینو پنی سیلانیک~~__ میباشند. این اسید در واقع از تراکم یک مولکول __L - سیستئین__ و یک مولکول __D - والین__ بوجود میآید.
علاوه بر __اسید 6- آمینو پنی سیلانیک__ ، یک رشته یا زنجیره جانبی نیز در ترکیب پنی سیلینها وجود دارد و علت اختلاف بین پنی سیلینهای مختلف ، اختلاف در ترکیب این رشتهها است. |
| !تولید صنعتی پنی سیلین | | !تولید صنعتی پنی سیلین |
| !!مرحله اول | | !!مرحله اول |
| با عمل تخمیر پنی سیلیوم کریزوژنوم شروع میشود که دارای شرایط زیر است:
| | با عمل تخمیر پنی سیلیوم کریزوژنوم شروع میشود که دارای شرایط زیر است:
|
| #تخمیر در یک حجم تا 100 متر مکعب صورت پذیرد. | | #تخمیر در یک حجم تا 100 متر مکعب صورت پذیرد. |
| #PH در حدود 6,5 باشد. | | #PH در حدود 6,5 باشد. |
| #شرایط استریل رعایت گردد. | | #شرایط استریل رعایت گردد. |
| #کنترل دمایی و PH صورت پذیرد. | | #کنترل دمایی و PH صورت پذیرد. |
| #زمان تخمیر ، 8-6 روز میباشد. | | #زمان تخمیر ، 8-6 روز میباشد. |
| #سوبستراهای استفاده شده به عنوان غذا عبارتند از: منبع ((کربن|کربنی)) (معمولا ((گلوکز))) ، منبع ((نیتروژن|نیتروژنی)) ، ((لاکتوز))، ((اسید آمینه|آمینو اسید)) ، نمکهای ((شیمی معدنی|معدنی)). | | #سوبستراهای استفاده شده به عنوان غذا عبارتند از: منبع ((کربن|کربنی)) (معمولا ((گلوکز))) ، منبع ((نیتروژن|نیتروژنی)) ، ((لاکتوز))، ((اسید آمینه|آمینو اسید)) ، نمکهای ((شیمی معدنی|معدنی)). |
| !!مرحله دوم | | !!مرحله دوم |
| فیلتروکریستاله کردن __پنی سیلین G__ (پر مصرفترین پنی سیلین طبیعی که از تخمیر پنی سیلیوم بدست آمده و منشاء ساخت انواع دیگر پنی سیلینها میباشد. | | فیلتروکریستاله کردن __پنی سیلین G__ (پر مصرفترین پنی سیلین طبیعی که از تخمیر پنی سیلیوم بدست آمده و منشاء ساخت انواع دیگر پنی سیلینها میباشد. |
| !!مرحله سوم | | !!مرحله سوم |
| با انجام فرایندهای آنزیمی و شیمیایی ، آن را به __~~green:6 - آمینوپنیسیلینیک اسید~~__ تبدیل میکنند. رادیکال اسیدی که به __گروه آمینو__ متصل است، میتواند بوسیله اسید از باکتریها یا آمیدازهای دیگر جدا شود. تمامیت ساختمانی ((هسته)) __ 6 - آمینوپنی سیلانیک اسید__ برای فعالیت بیولوژیک پنی سیلینها ضروری است. اگر حلقه __بتا لاکتام__ توسط __بتا لاکتاز__ (پنی سیلیناز) شکسته شود، ماده حاصله __پنی سیلوئیک اسید__ خواهد بود که فاقد فعالیت ضد میکروبی است.
با اینحال این ((مولکول)) ، یک شاخص آنتی ژنیک پنی سیلینها را حمل میکند و میتواند اگر به یک ((پروتئین)) حمل کننده بچسبد، به عنوان یک __هاپتن حساسیتزا__ عمل کند. رادیکالهای (R یا گروه جانبی) مختلفی که به اسید آمینو پنی سیلانیک میچسبند، خواص __فارماکولوژیک__ داروی حاصله را مشخص میکنند. | | با انجام فرایندهای آنزیمی و شیمیایی ، آن را به __~~green:6 - آمینوپنیسیلینیک اسید~~__ تبدیل میکنند. رادیکال اسیدی که به __گروه آمینو__ متصل است، میتواند بوسیله اسید از باکتریها یا آمیدازهای دیگر جدا شود. تمامیت ساختمانی ((هسته)) __ 6 - آمینوپنی سیلانیک اسید__ برای فعالیت بیولوژیک پنی سیلینها ضروری است. اگر حلقه __بتا لاکتام__ توسط __بتا لاکتاز__ (پنی سیلیناز) شکسته شود، ماده حاصله __پنی سیلوئیک اسید__ خواهد بود که فاقد فعالیت ضد میکروبی است.
با اینحال این ((مولکول)) ، یک شاخص آنتی ژنیک پنی سیلینها را حمل میکند و میتواند اگر به یک ((پروتئین)) حمل کننده بچسبد، به عنوان یک __هاپتن حساسیتزا__ عمل کند. رادیکالهای (R یا گروه جانبی) مختلفی که به اسید آمینو پنی سیلانیک میچسبند، خواص __فارماکولوژیک__ داروی حاصله را مشخص میکنند. |
| !!مرحله چهارم | | !!مرحله چهارم |
| با فرایندهای آنزیمی و شیمیایی بیشتر ، به انواع پنی سیلین تبدیل میکنند: مثلا __~~green:آمپی سیلین~~__ ( __آلفا - آمینو بنزیل پنی سیلین__ ) که شبیه __پنی سیلین G__ بوده، چرا که توسط __بتا - لاکتاماز__ تخریب میشود، اما در برابر اسید پایدار میباشد. فعالیت بیشتری در برابر باکتریهای گرم منفی دارد. | | با فرایندهای آنزیمی و شیمیایی بیشتر ، به انواع پنی سیلین تبدیل میکنند: مثلا __~~green:آمپی سیلین~~__ ( __آلفا - آمینو بنزیل پنی سیلین__ ) که شبیه __پنی سیلین G__ بوده، چرا که توسط __بتا - لاکتاماز__ تخریب میشود، اما در برابر اسید پایدار میباشد. فعالیت بیشتری در برابر باکتریهای گرم منفی دارد. |
| + |
| + | |
| + | | |
| + |
|
| + | {img src=img/daneshnameh_up/b/b4/penicillin.jpg} |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| + | |
| + | |
| + | کپک پنی سیلین |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !انواع پنی سیلینهایی که از نظر بالینی مهماند و در سطر صنعتی تولید میشوند | | !انواع پنی سیلینهایی که از نظر بالینی مهماند و در سطر صنعتی تولید میشوند |
| *بالاترین فعالیت را بر علیه ارگانیسمهای گرم مثبت ، __اسپروکتها__ و بعضی دیگر دارند. ولی نسبت به ((هیدرولیز)) بوسیله __بتا لاکتاماز__ و نسبت به اسید ، حساس هستند. مثال: ~~green:پنی سیلین G~~. | | *بالاترین فعالیت را بر علیه ارگانیسمهای گرم مثبت ، __اسپروکتها__ و بعضی دیگر دارند. ولی نسبت به ((هیدرولیز)) بوسیله __بتا لاکتاماز__ و نسبت به اسید ، حساس هستند. مثال: ~~green:پنی سیلین G~~. |
| *مقاومت نسبی به __بتا لاکتاماز__ ولی دارای فعالیت کمتر بر علیه گرم منفیها مثال: __~~green:نفیلیسین~~__ | | *مقاومت نسبی به __بتا لاکتاماز__ ولی دارای فعالیت کمتر بر علیه گرم منفیها مثال: __~~green:نفیلیسین~~__ |
| *فعالیت نسبتا زیادی بر علیه گرم مثبت ها و گرم منفیها ، ولی حساس به عمل بتا لاکتامازها مثال: __~~green:آمپی سیلین~~__ ، __~~green:پیراسیلن~~__. | | *فعالیت نسبتا زیادی بر علیه گرم مثبت ها و گرم منفیها ، ولی حساس به عمل بتا لاکتامازها مثال: __~~green:آمپی سیلین~~__ ، __~~green:پیراسیلن~~__. |
| *ثبات نسبی در برابر اسید معده و مناسب برای تجویز خوراکی مثل __~~green:پنی سیلین V~~__ ، __~~green:گلوکز اسیلن~~__ ، __~~green:آموکسی سیلین~~__. اما باید در نظر گرفت که اکثر پنی سیلینها بصورت نمکهای ((سدیم)) و ((پتاسیم)) تهیه میشوند. __~~green:نمک پتانسیم پنی سیلینG~~__ ، حاوی حدود 7/1 میلی اکیوالان پتاسیم به ازای هر یک میلیون واحد است.
نمکهای __پروکائین__ و __بنزاتین__ پنی سیلین ، انواع مناسب برای تزریق عضلانی را فراهم میکند. در حالت خشک ، پنی سیلینها پایدار هستند، اما محلول آنها بسرعت فعالیت خود را از دست میدهد و میبایست بلافاصله بعد از تهیه مصرف شوند. | | *ثبات نسبی در برابر اسید معده و مناسب برای تجویز خوراکی مثل __~~green:پنی سیلین V~~__ ، __~~green:گلوکز اسیلن~~__ ، __~~green:آموکسی سیلین~~__. اما باید در نظر گرفت که اکثر پنی سیلینها بصورت نمکهای ((سدیم)) و ((پتاسیم)) تهیه میشوند. __~~green:نمک پتانسیم پنی سیلینG~~__ ، حاوی حدود 7/1 میلی اکیوالان پتاسیم به ازای هر یک میلیون واحد است.
نمکهای __پروکائین__ و __بنزاتین__ پنی سیلین ، انواع مناسب برای تزریق عضلانی را فراهم میکند. در حالت خشک ، پنی سیلینها پایدار هستند، اما محلول آنها بسرعت فعالیت خود را از دست میدهد و میبایست بلافاصله بعد از تهیه مصرف شوند. |
| + |
| + | |
| + | | |
| + |
|
| + | {img src=img/daneshnameh_up/e/ed/penicillin.gif} |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| + | |
| + | |
| + | ساختمان پنی سیلین |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !تولید پنی سیلینها با توجه به قدرت جذب ، انتشار و دفع | | !تولید پنی سیلینها با توجه به قدرت جذب ، انتشار و دفع |
| بعد از تزریق عضلانی یا وریدی ، جذب اکثر پنی سیلینها سریع و کامل است. بعد از تجویز خوراکی ، فقط 5 تا 30 درصد __دوز__ اکثر پنی سیلینها جذب میشود که بستگی به مقاومت در مقابل اسید ، اتصال به غذاها ، وجود با فر و...دارد. آموکسی سیلین بخوبی جذب میشود. بعد از جذب ، پنی سیلینها در مایعات و بافتهای بدن بطور گسترده پخش میشوند.
انواع مخصوصی طراحی شدهاند که جذب تاخیری داشته و سطح مناسب دارو را برای مدت طولانی فراهم مینماید. بعد از یک تزریق عضلانی ، 1,5 گرم پنی سیلین بنزاتین (4/2 میلیون واحد) ، یک سطح سرمی حدود 0,03 واحد به ازای هر میلی لیتر برای 10 روز پدید میآید و سطح سرمی 0,005 واحد به ازای هر میلی لیتر ، به مدت سه هفته ادامه مییابد. __پنی سیلین پروکائین عضلانی__ ، سطح درمانی را برای 24 ساعت فراهم میکند. | | بعد از تزریق عضلانی یا وریدی ، جذب اکثر پنی سیلینها سریع و کامل است. بعد از تجویز خوراکی ، فقط 5 تا 30 درصد __دوز__ اکثر پنی سیلینها جذب میشود که بستگی به مقاومت در مقابل اسید ، اتصال به غذاها ، وجود با فر و...دارد. آموکسی سیلین بخوبی جذب میشود. بعد از جذب ، پنی سیلینها در مایعات و بافتهای بدن بطور گسترده پخش میشوند.
انواع مخصوصی طراحی شدهاند که جذب تاخیری داشته و سطح مناسب دارو را برای مدت طولانی فراهم مینماید. بعد از یک تزریق عضلانی ، 1,5 گرم پنی سیلین بنزاتین (4/2 میلیون واحد) ، یک سطح سرمی حدود 0,03 واحد به ازای هر میلی لیتر برای 10 روز پدید میآید و سطح سرمی 0,005 واحد به ازای هر میلی لیتر ، به مدت سه هفته ادامه مییابد. __پنی سیلین پروکائین عضلانی__ ، سطح درمانی را برای 24 ساعت فراهم میکند. |
| !چشمانداز بحث | | !چشمانداز بحث |
| امروزه سعی بر این است تا با تکنولوژی __DNA__ نو ترکیب بتوانند پنی سیلین را در سطح صنعتی و بصورت وسیع تولید کنند. در این صورت میکرو ارگانیسم تولید کننده پنی سیلین ، تنها محدود به قارچها نخواهد بود. | | امروزه سعی بر این است تا با تکنولوژی __DNA__ نو ترکیب بتوانند پنی سیلین را در سطح صنعتی و بصورت وسیع تولید کنند. در این صورت میکرو ارگانیسم تولید کننده پنی سیلین ، تنها محدود به قارچها نخواهد بود. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((بیماری شناسی)) | | *((بیماری شناسی)) |
| *((پنی سیلین)) | | *((پنی سیلین)) |
| *((تخمیر صنعتی)) | | *((تخمیر صنعتی)) |
| *((قارچ شناسی بیوتکنولوژی)) | | *((قارچ شناسی بیوتکنولوژی)) |
| *((میکرو بیولوژی)) | | *((میکرو بیولوژی)) |
| *((میکروب)) | | *((میکروب)) |
| *((میکروب صنعتی)) | | *((میکروب صنعتی)) |