منو
 کاربر Online
832 کاربر online

چگونگی عمل و اثر علفهای هرز

تازه کردن چاپ
علوم طبیعت > زیست شناسی > علوم گیاهی > فیزیولوژی گیاهی
علوم طبیعت > زیست شناسی > کشاورزی > زراعت و اطلاح نباتات
علوم طبیعت > زیست شناسی > کشاورزی > آفات و بیماریهای گیاهی
(cached)

مقدمه

وجود علفهای هرز در میان مزارع و باغات ، امری تقریبا عادی و آشنا برای همه مردم است و کمتر کشتگاه و بوستانی دیده می‌شود که گیاهان ناخواسته دیگری به درون آن راه نیابند. به همین دلیل علفهای هرز کم و بیش همیشه در همه جا وجود دارند و آثار سوء خود را هم بطور مستقیم و مشخص نشان می‌دهند و غالبا به عنوان مهمانان ناخوانده کم آزاری تلقی می‌شوند، از این‌رو زیانهای ناشی از آنها خیلی جدی به نظر نمی‌آید. ولی بنا بر گزارشهای منابع علمی درجه خسارات حاصل از علفهای هرز نه تنها کم نیست بلکه در غالب اوقات از آفات و بیماریهای گیاهی دیگر نیز بیشتر است.



img/daneshnameh_up/6/65/parasiteplant3.JPG

چگونگی عمل علفهای هرز

رقابت علفهای هرز با گیاهان زراعی

علفهای هرز در مراحل اولیه اثرات خود را به صورت رقابت با گیاهان زراعی برای استفاده از نور ، مواد غذایی ، آب و مکان نشان می‌دهند. قدرت رقابت علفهای هرز ، مانند گیاهان زراعی در دوران زندگی متفاوت است و بستگی با چگونگی نمو گیاه دارد. مثلا در دوران اولیه رویش با انتشار سریع و نفوذ زیاد ریشه‌ها در خاک ، از آب و مواد غذایی خاک بیشتر استفاده می‌نمایند. رقابت علفهای هرز با گیاهان زراعی برای استفاده بیشتر از نور و فضا با کاهش کربن‌گیری و سرانجام قابل توجه محصولات همراه است.

ترشح مواد بازدارنده نمو

بسیاری از علفهای هرز مانند بید گیاه ، نوعی کاهوی وحشی و کاملینا از ریشه‌های در حال حیات و یا مرده خود مواد ترشح می‌کنند که موجب کاهش نمو بسیاری از گیاهان زراعی می‌شوند.

اثر علفهای هرز در دامپروری و کشاورزی

علفهای هرز بیش از آفات یا بیماری به کشاورزی آسیب می‌رسانند. در بسیاری از مناطق دنیا علفهای هرز برای تولید غذا و توسعه اقتصادی موانعی بزرگ بوجود می‌آورند، بخصوص در کشورهای در حال توسعه که ماشین آلات کشاورزی و مواد شیمیایی وجود ندارد و کشاورزان با وسایل بسیار ساده و بدوی زراعت می‌کنند و برای پاک کردن مزارع خود مجبورند علفهای هرز را با دست وجین کنند، در چنین مواردی بیشتر اوقات کشاورزان جهت مبارزه با علفهای هرز می‌شود.



img/daneshnameh_up/0/0a/parasiteplant2.JPG

  • علف هرز در مراتع مناطق دامداری گاه مسائلی نامطلوب مانند تغییر طعم فرآورده‌های شیرین بوجود می‌آورند. گیاه آکتینا و قدومه کوهی از انواع علفهای هرزی می‌باشند که در این امر دخالت دارند.

  • علفهای هرز ممکن است با سموم یا با خارهای موجود در خود ، سبب بیماریهای شدید ، حتی مرگ و میر حیواناتی مانند گاو ، گوسفند و یا اسبها بشوند، مانند دم اسبی ، هالوژتون ، سولانوم‌ها و علف چای یا گل راعی. علاوه بر گیاهان نامبرده علفهای هرز دیگری نیز وجود دارند که توسط خارهای خود به چشم دامها می‌چسبند و با ایجاد خارش و زخم در بدن آنها موجب ناراحتی آنان می‌گردند.

  • علفهای هرز خاردار ، مانند کنگر صحرایی در هنگام برداشت محصولاتی که با دخالت دست صورت می‌گیرد مثلا در باغات میوه یا میوه‌هایی که بوته‌ای هستند سبب خارش یا زخمی کردن دست می‌گردند.

  • ممکن است دانه‌های نارس یا جوانه‌های حاصل از رویش دانه‌های علف‌های هرز هنگام برداشت و جمع آوری ، با دانه‌های غلات و حبوبات مخلوط گردد و سبب نامرغوبی محصول و احیانا موجب مسمومیت مصرف کننده شود. گاهی فساد قسمتهای مرطوب دانه و ساقه‌های جوان علفهای هرز در میان محصولات انبار شده ، حرارت زیاد و نامطلوبی تولید می‌کند که منجر به تباهی و از بین رفتن محصولات انباری می‌شود.

  • انتشار علفهای هرز از راه دانه‌های انبار شده بیش از هر طریق دیگر صورت می‌گیرد و این کیفیت با آنکه در مواردی کم و بیش مشاهده شده بود ولی پس از شناخت اهمیت استعمال بذور پاک و خالص مسلم شد که بسیاری از علفهای هرز امروزی در مناطق مختلف با این طریق گسترش پیدا کرده‌اند.

  • بعضی از گیاهان جوان مانند نوعی سرخس و جگن اگر در دوره اولیه رشد و جوانی که اندامهای نرم دارند مجاور یونجه‌های مسن که ساقه‌های آنها ضخیم و سخت شده است برویند دام‌ها بیشتر از برگهای جوان این گیاهان که برای تغذیه چندان مناسب نیستند استفاده می‌کنند.

  • علفهای هرز چند ساله که پیر و چوبی شده‌اند در برابر ماشین آلات کشاورزی مقاومت نشان می‌دهند و این امر موجب کنده شدن یا خراب شدن ماشین می‌شود.

میزبان آفات و بیماریها

بسیاری از علفهای هرز ، میزبانانی حد واسط برای آفات و قارچها می‌باشند. مثلا لارو حشره ای که روی گیاه کیسه کشیش زندگی می‌کند ناقل ویروسی است که سبب پیچیدگی برگهای چغندر قند ، لوبیا و گوجه فرنگی می‌گردد. این حشره در فواصل دوره‌های زراعی روی علف هرز به زندگی خود ادامه می دهد، ولی قسمت اعظم زندگی خود را روی گیاهان زراعی ذکر شده بسر می‌برد. همچنینی تعدادی از گیاهان تیره شب‌بو و گیاهان تیره غلات میزبانانی برای افیوبولوس و هلمین توس پوریوم هستند که عوامل پوسیدگی طوقه درختان به شمار می‌آیند.



img/daneshnameh_up/2/24/popuinbio2.JPG

تلف شدن یا هدر رفتن آب

گیاهان هرز موجود در کانالها و جوی‌های آب موجب تلف شدن فوق‌العاده آب می‌شوند. وجود گیاهان هرز در جوی‌ها از جریان آب می‌کاهد و در نتیجه موجب ته‌نشست گل و لای می‌گردد و بدین ترتیب زمینه را برای نگهداری مواد بی‌مصرف فراهم می‌سازد. طبق محاسبات انجام یافته در مناطق آبیاری شده 17 ایالت غربی در ممالک متعده آمریکا ، سالانه لازم برای آبیاری 132 هزار تا 312 هزار هکتار زمین از بین می‌رود. در بسیاری از مناطق علفهای هرز آبزی حرکت قایقها را محدود می‌کنند و حتی ممکن است علفهای هرز در اثر ازدیاد ، بعضی نقاط مناسب برای شنا یا ماهی‌گیری را بلا استفاده کنند.

تهدید سلامتی انسان و حیوانات

سلامتی انسان ممکن است تحت تاثیر گیاهان سمی بخصوص گیاهانی که تولید آلرژی می‌کند، در مخاطره قرار گیرد. خوردن میوه‌های سمی مانند میوه بعضی از گیاهان تیره بادنجان از قبیل بنگ‌دانه ، بلادون یا شایزک یا استفاده از ساقه گیاهان سمی بخصوص در میان اطفال سبب بیماری می‌شود.

بذر تعدادی از علفهای هرز مانند سیاه دانه گندم یا سیاه تخمه و چمچم و بعضی از گونه‌های پیر گیاه چنانچه در آرد یا نان مخلوط شوند موجب مسمومیت شدید می‌شوند. یکی دیگر از بذرها که ممکن است از راه تغذیه موجب عوارض شدید در مصرف کنندگان نخود فرنگی تازه یا کنسرو آن گردد، میوه گونه‌های مختلف تاجریزی می‌باشد که به اشتباه همراه نخود فرنگی‌های تازه یا کنسرو شده جمع‌آوری می‌گردند و عوارض گاه شدید بوجود می‌آورند.

مباحث مرتبط با عنوان


تعداد بازدید ها: 39223


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..