منو
 کاربر Online
1642 کاربر online

خرنوب

تازه کردن چاپ
علوم طبیعت > زیست شناسی > علوم گیاهی
(cached)

گیاه خرنوب



شناسنامه


نخود Leguiminosae :تیره
Ceratonia siliqua L.:نام لاتین
Bean tree – Carob tree- St.jeans bread :نام انگلیسی
خرنوب - خروب:نام فارسی
-------------:نام عربی


شرح گیاه


این درخت بومی اروپایی جنوبی و نواحی غربی مدیترانه و در ایران نیز درختان کهن سال آن در غار شاهپور نزدیک کازرون وجود دارد و احتمال می رود که بذر آن زمان حمله اسکندر به ایران از یونان وارد شده باشد. و بجای این درخت علوفه ای، متقابلاً یونجه را به کشور خود برده باشند. درخت خرنوب در شمال ایران بخوبی می روید. ارتفاع خرنوب به 8 تا 10 متر می رسد دارای شاخه های گره دار و برگهائی مرکب از 8 تا 10 برگچه می باشد. گلهای آن عاری از گلبرگ و مجتمع به صورت خوشه است میوه اش نیام و ناشکوفا به طول متفاوت 10 تا 30 سانتی متر به عرض 2 تا 3 سانتی متر و دارای وضع آویخته و کاملاً مشخص بر روی شاخه هاست. رنگ میوه قهوه ای شفاف و سطح خارجی آن مسطح و قوسی شکل می باشد. میان بر میوه طعم بسیار شیرین شبیه عسل دارد. و در داخل آن 12 تا 16 دانه بسیار سخت شبیه عدس دیده می شود . درخت خرنوب دیکلین است یعنی دارای پایه های نر و ماده است و گاهی بر حسب سنین مختلف جنس خود را تغییر می دهد. در اینصورت برای آنکه بتوانند از آن به عنوان علوفه ای استفاده کنند باید آنها را پیوند نمایند.

تکثیر


تکثیر درخت خرنوب از طریق کاشتن دانه یا پاجوش آن در زمینهای آهکی انجام می گیرد.

تکثیر از طریق دانه


چون دانه به اشکال جوانه می زند از این رو انواع رسیده آنرا به مدت 4 تا 5 روز در آب می چنسانند و پس از آنکه هر یک جوانه زد اقدام به کاشتن آنها می کنند بعد از دو سال ساقه گیاهان جوان کاشته شده را از ارتفاع 30 سانتی متری زمین قطع می کنند و ریشه آنها را نیز که در این موقع به طول 25 سانتی متر رسیده است کوتاه می نمایند به این ترتیب ریشه های جانبی می توانند شروع به رشد نمایند.

روش دیگر


کاشتن دانه های سالم گیاه در زمین زراعتی است. برای این کار دانه ها را که از میوه های کاملاً رسیده به دست آمده باشند به تعداد 4 یا 5 درون سوراخهای که در زمین آماده نمود ه‌اند، می کارند و سپس از بین گیاهان جوان حاصل آنکه رشد بیشتر پیدا نموده است باقی گذارده بقیه را از قاعده ساقه قطع می کنند پایه های قوی باقیمانده را نیز بعد از 2 سال که رشد کافی پیدا نموده همراه با مقداری از خاک اطراف ریشه آنها به زمین مساعد و آماده انتقال می دهند.
گاهی در اسفند ماه تعداد 3 تا 4 دانه را در گلدانی می کارند و از 3 تا 4 گیاه حاصل منحصراً از نوع مرغوب را در زمین آماده منشاء می کنند . سپس در اسفند سال بعد گیاه رویش یافته را به محل اصلی که مساعد برای رشد آن باشد منتقل می سازند.

تکثیر از طریق پیوند زدن


در این روش نیز می توان اقدام به تکثیر گیاه و به دست آوردن پایه های مرغوب نمود مانند آنکه اگر درخت اختصاصاً گلهای نر داشته باشد بر روی یکی از شاخه های آن پوست جوانه دار شاخه های هر مافردیت را پیوند می زنند. و اگر بر عکس درخت دارای گلهای هر مافردیت باشد برای اطمینان بیشتر از بار دادن شاخه های پایه های نر را بر روی آن پیوند می نمایند.

برداشت


میوه گیاه به علت دارا بودن مواد قندی به مصارف تغذیه می رسد از دانه آن صمغ و نوعی موسیلاژ بدست می آید که در صنعت مصارف مختلف دارد از برگ و پوست این درخت در دباغی استفاده بعمل می آید.

دامنه انتشار


فارس ، سلماس در ارتفاعات 800 تا 1200 متری ، غار شاهپور نزدیک کازرون – در سالهای اخیر بذر آن نیز از قبرس وارد کشور شده است.



تعداد بازدید ها: 26438


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..